Dell Latitude D420 Review

Dells affärssinnade Latitude bärbara datorer har alltid varit mer om funktion än formen, men Latitude D420 klarar att packa några anständiga specs i ett paket som är både liten och attraktiv, vilket gör detta ultraportabel den minsta bärbara som Dell erbjuder för närvarande.

Med nästan en hel arbetsdag är värt batteritid står Latitude D420 upp beundransvärt till andra liknande konfigurerade system i sin prisklass, såsom Lenovo 3000 V100. Denna 1.66kg systemet har nyligen uppgraderats för att inkludera Intels Core Duo-processor, och på £ 1069 (exkl. Moms) är det en solid val för affärsanvändare som behöver kraft och portabilitet samtidigt.

Träkol-och-silver fall är tillräckligt försiktiga utseende, som mäter 30 cm bred, 22cm djup (24.7cm med större nio-cells batteri) och bara en hår över 2,6 cm hög, är det en lätt passform för bärbara fall eller axelväskor. Den nästan helt i metall konstruktion ger Latitude D420 en lugnande robusthet, och systemet känns som om det kunde stå emot påfrestningarna i vanliga resor. Dell hänvisar till den (och i själva verket alla Latitude, Precision och Inspiron bärbara datorer) som “Roadready” – lite egen jargong som innebär mönster har testats för att klara rimliga extrem luftfuktighet, temperatur och milda stötar.

Liksom de flesta bärbara datorer av sin storlek, Latitude D420: s bredbilds 12.1in. WXGA Ultra skärmen har en upplösning på 1280 x 800 pixlar. Den lilla skärmen på denna resolution gör för vissa potentiellt svårt att läsa text, men vi har inte några problem med grundläggande webbsurfning eller ordbehandling. Skärmens skärpa gör delvis kompensera för förlusten av påverkan som kommer från en mindre skärm. Även om det inte är den ljusaste bärbara skärmen vi har sett, var det lätt att se i ett starkt upplyst kontorsmiljö.

Trots den övergripande kompakta känslan av Latitude D420, lyckas Dell att klämma ett fullstort tangentbord i fallet och lämnar inga märkligt placerade eller svåra att slå små nycklar. Både en pekare och en pekplatta ingår, catering till både stora skolor bärbara pekarkontroll. Det finns också två uppsättningar av vänster och höger musknapp, ett par över pekplattan och en under den. Du kan ställa in pekplattan för horisontell eller vertikal rullning – ett måste för att navigera långa webbsidor eller dokument.

Latitude D420 har en ganska grundläggande uppsättning av portar för ett affärssystem, inklusive två USB 2.0-portar och en mini-FireWire-port på baksidan, plus en PC-kortplats, en SD-kortläsare och mikrofon och hörlurar på vänster sida. Videoutgången är begränsad till en grundläggande VGA-anslutning. För nätverk, det finns Ethernet, modem och 802.11a / b / g trådlöst, Bluetooth finns som tillval (. Lägga £ 12 ex moms) och så är en Vodafone SIM ger en 3G / HSDPA stort område trådlös anslutning (lägg till £ 125 ex moms. ).

Liksom andra medlemmar av Latitude linjen, D420 har en praktisk Wi-Fi Catcher, Wi-Fi på / av-knapp fungerar som en Wi-Fi-detektor även när locket är stängt eller datorn är avstängd.

Att vara en ultraportabel systemet, det finns ingen intern optisk enhet, men Dell erbjuder en mängd olika optiska enheter alternativ. Vår granskning enhet kom med en Media Base som lagt till en DVI-utgång och parallellport, plus en DVD-brännare. Om du inte behöver en intern enhet, byta till en extern DVD / CDRW-enheten kommer att slå £ 65 (ex. Moms) av priset, eller en extern cd-enhet kommer att spara £ 78 (ex. Moms).

För en sådan liten system vår Latitude D420 granskning enhet erbjuds en bra uppsättning av komponenter, inklusive en 1,2 GHz Intel Core Duo-processor, 1 GB DDR2-533MHz RAM och en 60GB 4,200rpm hårddisk. Grafik tillhandahålls av Intels Mobile Express 945GM chipset, som ska vara bra för användning kontor och tillfällig media visning. Även om varje tillverkare verkar vara hoppande på Core 2 Duo tåget, Dells webbplats erbjuder en Core Solo processor för en besparing på £ 40 (ex. Moms), och erbjuder även en fingeravtrycksläsare för en extra £ 60 (ex. Moms) .

Prestandamässigt Latitude släpat efter andra bärbara datorer med Core Duo processorer, såsom Toshiba Satellite P105-S6024 (visserligen en större desktop-ersättningssystem), i våra iTunes och Photoshop CS2 tester. Höjdpunkten i Latitude D420 var sin batteritid – för 7 timmar och 8 minuter (med större 9-cells batteri), det är 3 timmar mer än Lenovo 3000 V100, en liknande konfiguration ultraportabel Core Duo-system.

Den grundläggande garanti på Latitude D420 är Dells treåriga nästa affärsdagen på plats service, vilket inkluderar livstids telefonsupport. En mängd olika uppgraderingsalternativ finns, inklusive tillgång till Dell Business Support telefon och ett utbildningspaket för £ 49,99 (ex. Moms), oavsiktlig skada täckning för en annan £ 99 (ex. Moms) och stöld ersättning för stöld för en annan £ 100 ( ex. moms).

Microsoft pigg, först ta: Skapa engagerande innehåll på din smartphone

Xplore Xslate D10, först ta: En tuff Android tablett för krävande miljöer

Kobo Aura ONE, först ta: Storbilds-e-läsare med 8 GB lagringsutrymme

Getac S410, först ta: En tuff, utomhus vänliga 14-tums bärbar dator