Apple borde betala upp till € 13 miljarder i “illegala skatteförmåner”, säger EU-kommissionen

Apple har fått order att spela miljarder i “olagligt statligt stöd”.

Apple borde betala upp till € 13 miljarder i skatter till Irland, har Europeiska kommissionen (EG) regerade.

EG deklarerade skattearrangemang mellan Apple och Irland hade gjort det möjligt för företaget att betala “betydligt mindre skatt” än andra företag, och var olagligt enligt reglerna för statligt stöd.

Skatte affären får Apple att betala miljarder euro mindre än vad som annars varit fallet, vid ett tillfälle betala en skattesats på bara 0,005 procent.

Behandlar den irländska regeringen gav iPhone tillverkare en orättvis fördel, enligt EU-kommissionen.

Tillkännagivandet följer en tvåårig utredning av EG, som fann att två skattedomar som Irland utfärdats till Apple kraftigt och artificiellt sänkt skatt företaget betalat i landet sedan 1991.

Affären fick Apple – som väntas tillkännage en ny iPhone i bara några dagar – attribut alla vinster från två av sina aktiebolag till en “huvudkontor” i Irland, som inte hade några anställda och “kunde inte ha genererat ett sådant vinster “, enligt EG.

Kommissionen hävdar att den beskattningsbara vinsten i två irländska aktiebolag av Apple-gruppen, Apple Sales International och Apple Operations Europe, inte motsvarar “den ekonomiska verkligheten”, som nästan alla försäljningsvinster från dessa företag tillskrevs ett huvudkontor som “existerade endast på papper”. Som ett resultat, bara Apple betalade en effektiv bolagsskattesatsen som sjönk från en procent 2003 till 0,005 procent 2014 om vinster Apple Sales International.

Apple kan betala “material” skatt tillbaka till Irland, Europa öppnar skatte sond i Apple i Irland, Irland vägrar att vara USA: s syndabock “över Apple skattefordringar, Avslöjande Apples topp 10 marknadsrisker (elaptopcomputer.com); Woz säger Apple ska betala 50% skatt “på samma sätt som jag gör”

Apple Sales International i sin helhet betalat mycket skatt på sin vinst. Under 2011, Apple Sales International gjorde en vinst på € 16 miljarder, mindre än € 50 miljoner anslogs till den irländska grenen. Resten fördelades till den så kallade huvudkontoret där de förblev obeskattade. Detta innebar att Apples effektiva skattesatsen 2011 var 0,05 procent “, säger kommissionär Margrethe Vestager, talade vid en presskonferens.

“Apples skattelättnader i Irland är olagliga. Två skattedomar som beviljats ​​av Irland har artificiellt minskat Apples skattebördan för över två årtionden som strider mot EU: s regler om statligt stöd. Apple har nu återbetala förmåner värda upp till € 13 miljarder, plus ränta,” sade Vestager.

“Detta beslut sänder ett tydligt budskap: medlemsstaterna kan inte ge orättvisa skatteförmåner till utvalda företag”, tillade hon.

Ändå behåller Apple har gjort något fel och säger att beslutet kan ha en negativ inverkan på sysselsättningen.

Rörlighet, Lyssna på trådbundna hörlurar medan du laddar din iPhone 7? Det kommer att kosta dig, Smartphones, iPhone 7: Varför jag äntligen stort med årets modell, Apple, vill det eller inte, Apple verkligen har “mod” som krävs för att dumpa föråldrad teknik, rörlighet, i nya drag, Apple kommer inte att avslöja öppna helgen iPhone 7 försäljning

“Europeiska kommissionen har inlett ett försök att skriva om Apples historia i Europa, ignorera Irlands skattelagar och upend det internationella skattesystemet i processen”, skriver bolaget i ett uttalande.

Kommissionens fallet handlar inte om hur mycket Apple betalar i skatt, det handlar om vilken regering samlar in pengar. Det kommer att ha en djup och skadlig inverkan på investeringar och skapandet av arbetstillfällen i Europa.

Apple säger att det “följer lagen och betalar alla skatter vi skyldiga där vi är verksamma” och tillade att det kommer att överklaga beslutet, samt den “säker” den härskande kommer att upphävas.

Den irländska regeringen har också kritiserat dom från EU-kommissionen och även säger att det kommer att montera ett överklagande.

Beslutet lämnar mig inget annat val än att söka skåp godkännande att överklaga. Detta är nödvändigt för att försvara integriteten i vårt skattesystem, för att ge skatte säkerhet för företag, och utmana intrång av EU: s regler för statligt stöd till den suveräna medlemsstaternas behörighet på skatteområdet “, säger irländsk finansminister Michael Noonan.

Ändå säger kommissionen sitt beslut inte ifrågasätts Irlands allmänna skattesystemet eller dess bolagsskattesatsen, eller Apples bredare skattestrukturen i Europa.

Kommissionen kan endast kräva återbetalning för en period på tio år som föregår den första begäran om information om de skattedomar. Med tanke på att går tillbaka till 2013, Irland berättade att återhämta sig obetald skatt från 2003, som kan uppgå till upp till € 13 miljarder, plus ränta.

Medlemsstaterna kan inte ge skattelättnader till utvalda företag – detta är olagligt enligt EU: s regler för statligt stöd “, säger kommissionär Vestager, som också noteras att kommissionen också undersöker skatte angelägenheter Amazon Google har också tidigare anklagats för att gå till.” extraordinära längder “för att slippa betala brittiska skatter.

Lyssna på trådbundna hörlurar medan du laddar din iPhone 7? Det kommer att kosta dig

iPhone 7: Varför jag äntligen stort med årets modell

Gilla det eller inte, Apple verkligen har “mod” som krävs för att dumpa föråldrad teknik

I nya drag, kommer Apple inte avslöja öppna helgen iPhone 7 försäljning