Äpple shedding depression eran mentalitet på kontantupplagring

Apple kommer att hålla en telefonkonferens måndag att beskriva vad den kommer att göra med sin $ 97 miljarder nettokassan i sin balansräkning. Oavsett resultatet, verkar Apple vara redo att kasta sin kontanter hamstring mentalitet som kom från en nära döden-upplevelse under 1990-talet.

Även om det är svårt att tro i dag med tanke på att Apple säljer sin senaste iPad och täcker hela världen med iPhone, företaget var på fallrepet i mitten av 1990-talet. I själva verket, Microsofts $ 150.000.000 investeringar i Apple 1997 var stort för företaget. Microsoft sade också att det skulle utvecklas och leverera framtida versioner av sitt kontor ångvält för Apples plattform.

Den lilla fotnot belyser varför Apple har en sådan kontant hamstra. När du har varit pank — eller komma i närheten av att vara så — du tenderar att uppskatta en kontant kudde lite mer. Då sade Apple CFO Fred Anderson Microsoft investering stärkte “Apples lönsamhet.” Kan ni föreställa er en sådan kommentar idag? Enkelt uttryckt, Apple har kommit långt.

Hur långt har Apple kommit? Här är en jämförelse och kontrast Apples finansiella profil idag jämfört med 1997.

verksamhetsåret 2011

Och fiscal 1997

Däremot har Apple mer pengar än det vet vad de ska göra med. Barclays analytiker Ben Reitzes uppskattar att Apple kommer att generera $ 49 per aktie kontant flöde under räkenskapsåret 2012. Wall Street söker fritt kassaflöde per aktie på $ 47 i verksamhetsåret 2012 och $ 50 i 2013. Med andra ord har Apple massor av pengar och är bara att skriva ut mer pengar. Visst, Apple kommer att göra viktiga förvärv. Visst, slukar Apple upp komponenter i leveranskedjan. Och ja, behöver Apple en kontant kudde för utveckling. Men $ 97 miljarder nettokassa är en stor bit av förändringen.

Apple signalerade den nya världsordningen som vd Tim Cook började prata med Wall Street. Cook noterade att han inte var religiös om en utdelning. I själva verket skulle tidigare Apples vd Steve Jobs har samlat så mycket pengar som möjligt utan att snurra det till aktieägarna.

iPhone, iPhone 7 prislappar kan hindra Kina försäljning, rörlighet, Lyssna på trådbundna hörlurar medan du laddar din iPhone 7? Det kommer att kosta dig, Smartphones, iPhone 7: Varför jag äntligen stort med årets modell, Apple, vill det eller inte, Apple verkligen har “mod” som krävs för att dumpa föråldrad teknik

Detta tillvägagångssätt låter ologiskt på ytan — om du var en av grundarna av ett företag som hade varit på de finansiella repen.

Eventuella utdelningen är sannolikt att välkomnas av Wall Street, men det finns ingen anledning att ryckas. Varför? Reitzes uppskattar att cirka två tredjedelar av Apples kassa är utomlands. Att kontanter hamstra är sannolikt att stanna utomlands med tanke på de skattemässiga konsekvenserna av att föra den tillbaka till USA Med andra ord, är den potentiella utdelningen högen egentligen mer som $ 32 miljarder kronor.

Reitzes satsar på en $ 10 en gång utdelning och sedan en som är pågående. Barclays analytiker sattes

Vi tror att våra förväntningar för en utdelning ovan är försiktig – och skulle innebära en bra start. Vi förväntar oss också att höra från Apple hur faktorer som förvärv, investeringar och komponent förköp spelade in i beslutet. Dessa faktorer blir allt viktigare för Apple när det växer och ser ut att vertikalt integrera sina produkter ännu mer. Vi har sett stora komponent buys– som bör få mycket större i den närmaste framtiden, liksom en betydande tillväxt i investeringar för att finansiera detaljhandeln expansion, egen verktyg och datacenter för iCloud. Dessutom är Apple sannolikt att fortsätta att vara tillgreppsbrott – som vi har sett en ökad önskan att kontrollera IP runt armen baserade processorer och inom dess regulatorer för NAND.

Dessutom: Vad kommer Apple att göra med sin $ 100.000.000.000 kontanter?

iPhone 7 prislappar kan hindra Kina försäljning

Lyssna på trådbundna hörlurar medan du laddar din iPhone 7? Det kommer att kosta dig

iPhone 7: Varför jag äntligen stort med årets modell

Gilla det eller inte, Apple verkligen har “mod” som krävs för att dumpa föråldrad teknik