Apples 64-bitars iPhone bränslen nya spekulationer om ARM-baserad Mac

Mer än ett år sedan, ett crescendo av rykten talade upp tanken att Apple skulle flytta Mac-plattformen till sina ARM-baserade A-serien processorer. Denna idé verkade gå i ide, men med förra veckans frigivning av iPhone 5s och dess 64-bitars A7 processor, har ryktet fått dragkraft.

Många är imponerade med de fortsatta resultaten av Apples mikroprocessor division efter det att uppköp av P.A. Halvledare år 2008. Däremot har Apple länge producerat en mängd olika ASIC och kärnor, inklusive olika bryggkretsar och under PowerPC dagar på 1990-talet, flyttalsinstruktionsuppsättning kallad AltiVec, VMX, eller Velocity Engine. AltiVec användes i P.A. Semiconductors PWRficient processorer.

A7 processor fick en rave översyn från Anand Lal Shimpi på Andandtech. Han jämförde processorn till de senaste generationerna av A-serien men också till Intels Bay Trail FFRD och Qualcomms MSM8974 Snapdragon 800 MDP / T.

Shimpi tog också upp frågan om “större maskiner.”

Innan jag tillbringade tid med A7 jag antas det enda skälet till Apple skulle gå 64-bitars i mobilen är att förbereda för att på sikt distribuera dessa marker i större maskiner. För ett par år sedan, när förhållandet Apple / Intel var som rockiest jag skulle har definitivt sade att det är vad som pågick. Idag är jag mycket mindre övertygad.

Apple fortsätter att bygga sina egna SoCs och investera i dem eftersom ärligt, verkar ingen annan upp till jobbet. Först nyligen har vi GPU konkurrenskraftiga med vad Apple har levererat, och med A7 Apple nästan lika Intels prestanda med Bay Trail på CPU sidan. Såvitt Mac gå igenom, det finns fortfarande ett stort gap mellan A7 och där Intel är med Haswell. Bristen att Intel hade i ultra mobila utrymme helt enkelt inte översätter sin ståndpunkt med de stora core chips. Jag kan inte se Apple överbrygga detta gap när som helst snart. Ovanpå det, är förhållandet mellan Apple / Intel mycket bra på denna punkt.

Även om Apple kan tänkas hålla nyskapande till den punkt där en A-serie chip hamnar driva en Mac, jag tror inte att det är i korten i dag.

I sin måndag Obs blogg, erbjuder Jean-Louis Gassée några intressanta analysen av 64-bitars övergång för Apple och dess konkurrenter. I inlägget titeln “… 64 bitar Det är inget du behöver inte det och vi kommer att ha det i 6 månader”, påpekar han ett antal problem för Android infrastruktur i övergången – inte så mycket på hårdvaran sida men för operativsystemet och app-utvecklare.

Stora debatten: Är smartphones stjäla bort våra liv, sex skäl till varför du bör inte omedelbart uppgradera till iOS 7, iPhone 5s, 5c, iOS 7 omdömen befinner sig i: Den gode, den onde, den fule, fyra sekretessinställningar du bör göra det möjligt i iOS 7 omedelbart, Apples avancerade fingeravtrycksteknik är hackat, 31 sätt att förbättra din iPhone batteritid

Dessutom Gassée undersöker chanserna för A7-baserade Mac-datorer.

Kan vi se en splittring i Mac produktlinje? Den lägre, mer mobila änden skulle använda Apples processorer, och high-end, no skoningslös, alltid anslutna till väggen stationära enheter skulle fortfarande använda x86 marker. Med två kod baser för att upprätthålla ß OS X-program till hamnen? Antagligen inte.

Vi har sett problem med Microsofts hybrid PC / tablett, dess dubbla Windows 8 UI som anses vara “förvirrande och svårt att lära (särskilt när den används med ett tangentbord och mus i stället för en pekskärm).”

Det finns många problem med ingång och prestanda med tabletter. En iPad är inte en sann substitut för en “riktig” dator, såsom en MacBook Pro eller en iMac. Eller kommande Mac Pro arbetsstation. Ja, är en iPad en fantastisk bit av mobil teknik och mycket kan göra enkla uppgifter. Jag tar min på korta resor. Men det kan inte riktigt hantera ett komplext innehåll skapande arbetsflöde som kräver användning av flera program och massdatamängder.

iPhone, iPhone 7 prislappar kan hindra Kina försäljning, rörlighet, Lyssna på trådbundna hörlurar medan du laddar din iPhone 7? Det kommer att kosta dig, Smartphones, iPhone 7: Varför jag äntligen stort med årets modell, Apple, vill det eller inte, Apple verkligen har “mod” som krävs för att dumpa föråldrad teknik

Enligt Gassée är tidpunkten för ARM-baserade Mac-datorer baserade på ingång, prestanda och arbetsflöde.

Om Apple ger en verklig sätt att komponera komplexa dokument om ett framtida iPad, en lösning som normala människor kommer att omfatta, så kommer det att fånga desktop-klass användningsområden och användare.

Fram till dess, Mac och iPads kommer sannolikt att fortsätta att använda olika processorer och olika interaktionsmodeller.

Nu tycker jag att hela proposition av, en ARM-baserad Mac är vansinne, som jag skrev för ett år sedan.

Först ut, har Apple en befintlig, framgångsrik skrivbordsstrategi, som delvis bygger på en unik multivärde: Mac är de enda maskiner i världen som nativt kan köra OS X, Windows och Linux. Denna förmåga är beroende av Intel logik.

Övergången till en egen ARM-chip kan återvända Apple tillbaka till sina PowerPC dagar, där Mac krävs speciella “sole-source” motiveringar i företag och regering för att köpa en maskin som inte kunde köra Windows med tillräcklig prestanda. Med en modern Mac kan användare köra nästan alla kommersiellt tillgängliga program i ett antal olika sätt: Mac native apps, Windows-program med ett vin omslag, Windows i Boot Camp eller i en virtualiserad miljö, eller Linux-. Men för allt detta godhet till arbete, måste det finnas en Intel-processor.

Vad prestanda och framgång 64-bitars A7 ger större hävstångseffekt med Intel när man köper processorer. Jag skrev förra året att vad Apple vill är pris pauser från Intel.

Det gör Intel. Frågan för Intel sannolikt handlar om marginaler – företaget inte vill sänka sina bruttomarginaler. Intel kan utan tvekan göra sina chips poäng bättre på strömförbrukning, helt enkelt genom att sänka deras prestanda. Men skulle Intel inte kunna ta ut så mycket för dessa marker (ledtråd: prestanda är mer drivrutinen för pris än effektförbrukningen).

Visst, de bästa ARM-processorer nästa år och även genom 2014 kan inte komma nära att ge prestanda som krävs för MacBook Air-klass bärbara datorer. Ändå kanske i några år, kanske Apple kunna ha ARM-baserade processorer tillräckligt bra för en MacBook.

Så fortsätter Apples dans med sin partner Intel. Apple kan hålla upp trycket i förhandlingarna: göra lägre effekt och ännu viktigare, billigare processorer Apple vill, eller Cupertino kommer att fasa ut Intel. Och nu Apple inte bara att peka Intel berättelser om ryktas framtida produkter, det kan nu peka på A7 och låt Intel gissa om A-serien färdplan. Det kommer inte att ta en klärvoajant.

iPhone 7 prislappar kan hindra Kina försäljning

Mer iPhone och iOS 7

Lyssna på trådbundna hörlurar medan du laddar din iPhone 7? Det kommer att kosta dig

iPhone 7: Varför jag äntligen stort med årets modell

Gilla det eller inte, Apple verkligen har “mod” som krävs för att dumpa föråldrad teknik