Eurocom Panther 5SE recension: 12-core Xeon serverkraft i laptop formulär Review

En gång om året, vi vill få tag på prestations laptop specialist Eurocom flaggskepp system bara för att se vad framkanten av mobil funktionalitet och prestanda ser ut. Förra årets erbjudande var arbetsstationsklass Panther 5D. I år Eurocom skickade oss Panther 5SE, som beskrivs som “en ny, innovativ kategori av serverklass tunga Intel Xeon-baserade laptop”.

Vi skulle inte argumentera med den beskrivningen, men för slutförande skull vi skulle lägga till “dyra”: även Panther 5SE bas pris är en relativt blygsam £ 1941 (. Ex moms), vår välspecificerad 12-core Xeon-postbaserad granskning konfiguration kom in på £ 5245, medan en helt maxade ut chassit skulle ställa dig tillbaka nästan £ 10,000. Uppenbarligen server klass komponenter i en bärbar dator formfaktor är inte vardagliga krav, men i situationer där ett nätverk behöver sätta upp en utmanande plats, en luggable clamshell server – även en som väger över 7 kg med kraften tegel – skulle vara en trovärdig alternativ.

17,3-tums Eurocom Panther 5SE väger från 5,5 kg, även om vår granskning enhet kom in på 6.02kg;. Eurocom

Panther 5SE är lämpligt, en svartklädd odjuret – men till skillnad från en riktig svart panter, här 17,3-tumssystem kan knappast beskrivas som elegant. Det planterar en rejäl 41.9cm av 28.6cm fotavtryck på skrivbordet och är inte mindre än 5.77-6.21cm tjock (16,76 x 11,44 x 2,31 till 2,48 inches). konfiguration instegs väger 5,5 kg (12lbs) enligt Eurocom hemsida, men vår granskning enhet tippade skalorna hos 6.02kg, som du behöver för att lägga till 1.41kg för tegelstora (19,5 x 9,5 x 4 cm) 330 W AC-adapter, vilket ger en totalsumma på 7.43kg (16.38lbs).

Panther 5SE s 330 W effekt tegel väger 1.41kg;. Eurocom

Även om det inte är officiellt “svåra förhållanden”, lånar Panther 5SE s blotta bulk det en känsla av soliditet. Locket har en bit av flex, som du förväntar dig med en 17,3-tums skärm, men känns robust nog att ta en rimlig mängd tryck, medan leden håller skärmen ordentligt där du uttryckte det. Bassektionen, under tiden, är fast och rymlig nog för dig att bekvämt vila armbågarna på 11.5cm området mellan tangentbordet och framkanten när du läser innehållet på skärmen. Det är inte något vi skulle göra på många bärbara datorer.

Skärmen är en 17,3-tums LG / Phillips LGD02C5 LED-bakgrundsbelyst enhet med en full-HD-upplösning på 1920 med 1080 pixlar, vilket ger en pixeltäthet på 127.3ppi. Vi hade matt version av LGD02C5, vilket ger mindre reflektivitet i starkt upplysta kontor eller utomhus, bildkvaliteten är också bra, även om betraktningsvinklar från denna TN panel är inte upp till den nivå som du får från IPS-skärmar.

Panther 5SE robusta men skrymmande chassi har gott om utrymme för portar och fack;. Eurocom

Full storlek 102-tangenters tangentbord har ett separat numeriskt tangentbord och är i allmänhet bekvämt att skriva på, rejäl bassektionen ger en mycket solid skriva plattform. Mellanslagstangenten är ganska kort men på 9 cm, och förskjuts längre till vänster än vad du kan förvänta dig att använda pekplattan som en visuell referens. Du vänjer sig efter ett tag, men vid första vi befann oss att slå “\” nyckeln till höger om mellanslagstangenten av misstag tillräckligt ofta för att vara irriterande. Pekplattan är en två-knappsenhet med gester och rulla stöd, med en valfri fingeravtrycksläsare inbäddat mellan knapparna.

Design

Tangentbordet är RGB bakgrundsbelyst och kommer med en något excentrisk verktyg som låter dig ställa in olika mönster, inklusive en “dans” en som blinkar i olika färger över tangentbordet på ett mycket störande sätt. Efter att ha spelat med detta kort, vi ställa in den på en dämpad och oföränderlig blå. Det finns Fn tangentkombinationer för att komma åt det här verktyget, och även för att växla bakgrundsbelysningen på och av, och öka eller minska ljusstyrkan.

Inte överraskande, är Panther 5SE väl försedd med portar och fack av olika slag. Den vänstra sida, bakifrån och framåt, har DVI-I, HDMI och Displayport 1,2 video-utgång, tillsammans med RJ-45 Ethernet, två USB 3.0-portar, en USB 3.0 / eSATA-port och en FireWire-800-kontakten. Under dessa portar sitter en bricka-lastning flera format optisk enhet. På den högra sidan finns ytterligare två USB (2.0) hamnar och en kvartett av ljudjack -. Hörlurar, mikrofon, SP / DIF ljudutgång och linje i Panther 5SE har en 5,1 högtalarsystem, inklusive en subwoofer, som kommer att visa sig praktiskt om du vill använda denna kraftfulla laptop för en plats för efter kontorstid spel. Framsidan av systemet har en Expresscard och en SD-kortplats, staplade vertikalt på vänster sida.

Panther 5SE chassi har plats för fyra kylfläktar, även om bara tre installeras här. Den 120GB SSD är till vänster, under (bort) batteri, med de två 1.5TB hårddiskar staplade vertikalt i centrala viken,. Charles McLellan

Server-klass komponenter i en vikbar chassi behöver mycket kylning och Panther 5SE säkert är väl utrustad på den fronten. Det finns plats för fyra stora fläktar på undersidan av systemet, som tas upp från ytan av fyra chunky gummifötter för att möjliggöra luftintaget; bakplanet är helt upptagen av ventiler för att driva ut varm luft. Inte överraskande, är Panther 5SE inte exakt tyst när fläktarna är i drift, även om du inte kommer att märka dem för mycket i ett genomsnittligt bullriga kontor.

Batteriet, som Eurocom beskriver som en “inbyggd UPS, är en 78.44Wh enhet monterad på undersidan att, som vi skall se, inte kan förväntas driva Panther 5SE för mer än en timme eller så.

Stjärnan i Panther 5SE showen är dess CPU, 12-core / 24-tråd Xeon E5-2697 v2, som löper på 2.7GHz (3.5GHz i Turbo Mode) och har en TDP av 130W (därav behovet av alla som kyl). Du kan konfigurera många billigare Xeon-modeller, med början i 2 GHz E5-2620, eller E5-2620 v2. I vår system var top-end 12-core processor som stöds av den maximala 32 GB RAM i fyra 8 GB DIMM.

GPU i vår granskning systemet var ett Nvidia Quadro 5100M med 1.536 parallella CUDA-kärnor och 8 GB dedikerat grafikminne. Det finns flera GPU alternativ, allt från instegs 3GB, 960 CUDA-core Nvidia GTX 670MX upp till ett par SLI-aktiverade Quadro 5100Ms, vilket skulle lägga mindre än £ 2747 (exkl. Moms) till grundpris. Du kan också ange från ett mindre urval av AMD GPU, inklusive Radeon R9-M290X.

Som man kan förvänta sig i en server-klassystem, det finns en mängd olika lagringsalternativ. Vår granskning enhet hade en 120GB Crucial M500 SSD startdiskett, plus två 1.5TB Hitachi Travel hårddiskar som snurrar på 5400 rpm. Chassit rymmer upp till fyra 2,5-tums enheter om du offra den optiska enheten, vilket ger en maximal kapacitet på 6 TB, du kan också ange ett intervall av förkonfigurerade RAID-nivåer (0, 1, 5, 10). Ett brett utbud av lagringsalternativ är tillgängliga, inklusive snabbare spinning 7,200rpm hårddiskar, hybriddrift och mer rymlig (upp till 1 TB) SSD-enheter.

Nätverkstjänster tillhandahålls av en fast Intel 82579V Gigabit nätverksanslutning med en RJ-45-port och en Intel Dual-Band Wireless-AC 7260 modul, som stöder både Wi-fi (802.11a / b / g / n / ac) och Bluetooth 4,0. Om du behöver en andra Ethernet-anslutning, kan du alltid lägga till en via frontmonterade Expresscard.

Vår granskning enhet levereras med Windows 8.1 Professional, men Eurocom erbjuder även Windows Server 2012 och 2008, Windows 7 Professional och Ultimate, Red Hat 6.4 Enterprise Server Edition och VMware ESXi.

Med tanke på de specifikationer som beskrivs ovan, bör det inte komma som någon överraskning att finna att Panther 5SE är en utmärkt artist.

Eftersom vår enhet levereras med Windows 8.1 Professional, vi började med att undersöka dess Windows Experience Index, eller WEI, som genererar poäng av 8,9 för processor, minne, grafik och disksystem. Som skärmdumpen nedan visar både CPU och minne delsystem få perfekta poäng, med två GPU poäng (D3D och grafik) kommer in på en imponerande 8,1. Disk delsystem tog upp den bakre med en ännu förtjänst 7,8

För en mer utmanande träning, körde vi Maxon s Cinebench R15, enligt vilken Panther 5SE levererar imponerande CPU och OpenGL poäng

Diskprestanda är naturligtvis viktigt i en server. Vi körde Atto Disk Benchmark både SSD och hårddiskkomponenter, med följande resultat

Den 120GB Crucial M500 SSD ger snabb läsprestanda på 274.5MB / sekund, men skrivhastighet är ungefär hälften så, på 139.8MB / sek. Båda SSD överföringshastigheter är högre än de som levereras av 5400 rpm, 1.5TB Hitachi Travelstar hårddisk – 110.0MB / sek läs och 109.3MB / sek skriva. Om det är för långsam, kanske du vill ange mindre rymlig men snabbare 1TB, 7,200rpm Travel modell.

En klumpig 6kg-plus odjuret som Panther 5SE är inte en bärbar dator bör du räkna med att använda mycket på batteriet. Om du blir frånkopplad från elnätet, kommer standarden 78.44Wh li-ion batteri inte hålla ni för länge: vi mätte systemets effektuttaget på runt 83W vid tomgång och 206W när du kör krävande Cinebench R15 CPU test. Som översätter till förväntad batteritid mellan 0.94h och 0.38h beroende på vad systemet gör.

En server-klass laptop är helt klart en specialist köp, men Eurocom har lyckats packa en uppsättning kraftfulla komponenter i en vikbar formfaktor utan att göra alltför många kompromisser. Det är dyrt men, så du behöver för att göra ett bra användningsfall för att köpa en.

Microsoft pigg, först ta: Skapa engagerande innehåll på din smartphone

Xplore Xslate D10, först ta: En tuff Android tablett för krävande miljöer

Kobo Aura ONE, först ta: Storbilds-e-läsare med 8 GB lagringsutrymme

Getac S410, först ta: En tuff, utomhus vänliga 14-tums bärbar dator

Funktioner

Prestanda och batteritid

Slutsats