Facebook blockerar admin tillgång M’sian fanpage

Petaling Jaya – En lokalt skapade Facebook fanpage har blockerats från administratörs sedan onsdag, med dess skapare åsido sin yttrandefrihet har förtryckta.

Den Fanpage skapades fem dagar efter Malaysias premiärminister Najib Razak föreslog uppförandet av en 100-våningar skyskrapa – kostar 5 miljarder ringgit (1,6 miljarder US $) – i hjärtat av staden, bredvid den historiska Merdeka Stadium, där lands självständighet först deklareras.

Inbäddad i Najib s 2011 Budget tal som lagts fram i parlamentet i förra veckan, kommer den föreslagna Warisan Merdeka (Heritage of Independence) Tower byggas av Permodalan Nasional Berhad (PNB), en statlig bunden fondföretaget. När byggd, kommer byggnaden att överträffa den ikoniska 88-våningar Petronas Twin Towers som den högsta byggnaden i landet.

Nyheten har dock utlöst en utbredd invändning och fördömelse på sociala medierna Twitter och Facebook, samt i bloggar och debattartiklar som lämnats in av politiska oppositionspartier på olika nyhetsportaler.

Det resulterade också i att skapa en Facebook fanpage titeln “1M malaysier Avvisa 100 våningar Mega Tower”. Profilen har sedan samlat över 68,500 Likes.

De högljudda yttranden monterade mot den malaysiska regeringen beror delvis på allmänhetens uppfattning att en sådan byggnad skulle vara slösaktig under en tid då landet behöver dra åt svångremmen för att klara med fallande utländska direktinvesteringar och stigande levnadskostnader.

Offentlig frustration förvärras ytterligare eftersom projektet är allmänt uppfattas som skall finansieras av skattebetalarnas pengar.

Malaysia behöver bättre utbildning, bättre sjukvård, bättre kollektivtrafik, säkrare stadsdelar och renare vatten, men inte en högre byggnad “, sade förvaltaren av Facebook fanpage.” Vi behöver inte en annan vit elefant!

SMB, Video: 3 tips för att anställa Millennials, Enterprise Software, den största hemligheten i social: Brand samhällen finns överallt, stora datamängder, de smutsigaste lilla hemlighet om stora uppgifter: Jobb, Robotics, bygga en smartare robot med djup lärande och nya algoritmer

I en rapport onsdag nationell nyhetsbyrå Bernama dock PNB vd Hamad Kama Piah Che Othman, sade att regeringen investeringsfond var “väl positionerat för att finansiera byggandet [av tornet] från sina egna internt genererade medel”.

Facebook fanpage blockerad, Chatter på Twitter och Facebook började ytbeläggning på tidiga eftermiddagen onsdagen hävdade att Fanpage blockerades från allmänhetens tillgång. Lokal nyhetsportal Malaysiakini rapporterade att medan Facebook-användare kan fortfarande gå med fanpage, var dess ägare förhindrad från att skicka ett meddelande på profilsidan.

“Medan nya medier erbjuder utrymme för sociala rörelser, har den auktoritära styre av Internet-jättar som Facebook sjunkit till en ny form av censur” Malaysiakini citerade en av skaparna av fanpage att säga.

Å sin sida, Facebook publicerade ett kort uttalande på sidan, notera: “. Publiceringsrättigheter har blockerats på grund av ett brott mot Sidor användarvillkoren”

Senare på dagen, olika uppdateringar på Twitter klargöras att administratörsbehörighet till Fanpage blockerades eftersom Facebook kräver förvaltare av stora sidor för att bekräfta deras tillhörighet med varumärket, företag, person eller enhet som deras sida representerar.

Hittills har administratörer fortfarande blockerade, med inga tecken på dem som försöker att bekräfta sina tillhörigheter som föreskrivs av Facebook.

Edwin Yapp är en frilansande IT-skribent baserad i Malaysia.

Video: 3 tips för att anställa Millennials

Den största hemligheten i social: Brand samhällen finns överallt

Den smutsigaste lilla hemlighet om stora uppgifter: Jobb

Att bygga en smartare robot med djup lärande och nya algoritmer