Har styrning egentligen någon roll?

RIM: s senaste försök att återuppliva sin verksamhet i form av att hantera säkerheten kring inte bara sina egna utan även Android och iPhone-enheter fångats mitt öga av flera skäl. Från bit av IDG

Det ökande antalet företags- och personalägda mobila enheter innebär en utmaning för företag som vill låta de anställda välja sina egna enheter, och samtidigt se till känslig data förblir säker och affärsapplikationer oskadat …

På grund av sin långa företagserfarenhet och rykte för säkerhet, kan RIM vara bättre lämpad än mobila OS rivaler att dyka in mobilhantering som ett företag. Men företaget är också starkt motiverad att göra sina kunder nöjda, eftersom försäljningen av dess smartphones nedgång och leveransdatum för vissa produkter halka.

Jag är inte så intresserad av huruvida RIM gör en stark pjäs, även om jag önskar dem väl. Snarare jag undrar om det spelar någon roll. Vid förra veckans SAP UK & Ireland User Group konferens, Ray Wang, VD Constellation Research (avslöjande: Jag är i styrelsen för rådgivare), frågade hur många deltagare som genom mer än en mobil enhet. Ett stort antal händer gick upp. Kanske 25-30%. Endast ett fåtal (som Ray och I) bär tre eller fler. Vad han inte fråga var varför?

Anekdotiskt, hör vi att många människor vanligtvis ta med sig egna enheter och bärbara datorer i sin arbetsplats, till stor del för att få saker gjorda när kontorssystem falla omkull. Jag kan inte se det kommer bollar för att stoppa dessa beteenden. Jag förväntar bransch ledare skulle ha mycket att säga om detta ämne, trycka tillbaka hårt om det innebär att människor tråkigt tummarna. Eller ännu värre, spelar Farmville via 3G.

Den viktigaste punkten är om det spelar någon roll i första hand. Hands upp alla de som vet om löntagargrupp beteende som orsakar förödelse i företaget som ett resultat av att föra in obehöriga iPhone? Jag har inte hört talas om ett sådant fall. Jag tvivlar på att vi skulle utom en lång tid efter händelsen. Åtminstone inte på ett sätt som lätt kunde diskuteras i det offentliga rummet. Det är för pinsamt.

Det väcker frågan: vad som utgör värdefull information? Jag har länge hävdat att info i en huvudbok någonstans finns nästan inget egenvärde i sig. Detsamma gäller för många former av rad- och kolumndata. E-post är värdefull, om bara för att så många av oss har för vana att vara indiscrete både i form och stil.

Snarare än att låta företagshemligheter ut påsen, jag misstänker att e-posthantering och säkerhet är mer att göra med att säkerställa världen inte se hur vanvördig och vanhelga arbetskraft kan vara. Som om det var sannolikt att bli en chock för alla i första hand.

Säkerhet, BlackBerry DTEK50 misslyckas att höja säkerhetsbygeln, säkerhet, Quadrooter “brister påverkar över 900 miljoner Android-telefoner, rörlighet, BlackBerry gör sin Hub programvara tillgänglig på Android-enheter, säkerhet, BlackBerry” förbättrad “krypto ger samma säkerhet, mindre förtroende

Om det låter nonchalant och kränkande för säkerhets styvnackade bland läsarna då skulle jag vilja veta i vilken utsträckning de tror säkerhet har verkligen äventyras genom användning av folkets val av enheten om straffas eller på annat sätt? Jag menar fakta, inte åsikter om potentialen.

Innan någon castigates mig om detta, fundera på vad Tom Raftery sade den andra månaden när man hanterar en grupp av allmännyttiga chefer. På frågan om att tillåta sociala medier på arbetsplatsen, sade han att 75% av företagen är fortfarande emot idén, trots bevis för att potentiella medarbetare shunning de organisationer som förbjuder användning av sociala medier.

Är jag inte rätt i att fastställandet av riktlinjer på platser som IBM har varit tillräckligt för folk att förstå var de ibland suddiga gränserna låg? Om så är fallet så varför skulle vi aktivt styra en icke-standard problem mobila enhet?

Vissa kommer att göra äpplen och apelsiner argument säger mina jämförelser är inte korrekt men jag kan inte se det på det sättet när de ställs mot de grundläggande principerna föreställningar om styrning.

Flytta på, ser jag att Phil Wainewright slår “molnet kaos” trumma. Är detta något mer av ett bekymmer än hantering av mobila enheter? Phil tänker så argumenterar augusti förra året att

Mycket få företag som antar molnapplikationer och infrastruktur ger tillräckligt tanke till styrning. Resultatet är en rörig av SaaS silor och moln öar, med mycket lite uppmärksamhet ägnas åt överensstämmelse mellan uppgifter och integration, och ännu mindre till policyhantering och tillsyn.

Jag kan inte se det. Åtminstone inte ännu. Apparna som blir den största dragkraft är e-post – i form av Gmail, CRM, ofta från Salesforce.com och delar av HR från en rad olika Success, Taleo och allt arbetsdag.

Det finns gott om bevis som tyder på att Gmail passerar uppbåda, även om rapporter från Police Dept i LA föreslå en förvirrande bild. Appirio bland annat gör en vacker levande från att integrera GMail till Salesforce.com landskap. Jag hör inte någon klagar. Men sedan CRM och HR är inte exakt affärskritiska applikationer. De är potentiellt en del av en svit, som är där jag tror Phil försöker att gå, men det är en lång tid pjäs som har år att köra. Även de tidiga arbetsdag adopters som inte bara har tagit HR men flyttar till ekonomi inte flagga upp styre som en viktig fråga. Det är IT-folk och du kan förvänta dig att det finns ett problem här. Men det är inte registreras som en märkbar problem.

Även om du accepterar en del av Phil argument jag kommer tillbaka till samma fråga: spelar det verkligen någon roll? Phil går vidare genom att förklara problemet är “ordentligt här.” Är det? Var? Helt enkelt därför att någon slumpmässig leverantör droppar den senaste skrämma mongering ord i en mottaglig öra gör det inte ett faktum.

Som Phil vet, det historien inte alltid upprepa om det har en vana att upprepa högt. Jag skulle vara mycket mer imponerad om jag såg ett meddelande som säger att vi ska behöva leva med (påstådda) kaos medan vinnarna fram snarare än att försöka Layer Cake för något som har ännu inte självklart bland forskningen.

Vi är långt ifrån att nå den punkten. Åtminstone i appar utrymmet. Men då det goda skeppet icke-styrning kanske redan har seglat utom räckhåll. Precis som jag avslutar detta inlägg jag ser Marc Benioff är VD Saleforce.com tweeting availabillty av den fria Viewer för Salesforce på iPad är nu allmänt tillgänglig i iTunes Store.

BlackBerry DTEK50 misslyckas att höja säkerhetsbygeln

“Quadrooter” brister påverkar över 900 miljoner Android-telefoner

BlackBerry gör sin Hub programvara tillgänglig på Android-enheter

BlackBerry “förbättrad” krypto ger samma säkerhet, mindre förtroende