Storbritannien frågesporter EU under fördröjning till £ 530 landsbygden bredband tryck

Kultur sekreterare Maria Miller kommer att möta med tjänstemän från EU: s konkurrens kommissionen på torsdag, för att ta reda på varför godkännande för Storbritanniens offentligt finansierade landsbygden bredband tryck har ännu inte meddelats.

Telekom; Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland, telekom, Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät test, telekom, Samsung och T-Mobile samarbetar på 5G prövningar, Cloud, Michael Dell på balans EMC affär: “Vi kan tänka på årtionden

Regeringen har presenterat sin digitala strategi dokument, som skisseras hur tungt används offentliga tjänster kommer att göras “digital standard”. Förskjutningen kan så småningom spara £ 1,7 miljarder per år, hoppas regeringen.

För en månad sedan, rapporter dykt tyder clearance berodde på, i slutet av oktober, eller början av november, men ingenting har förverkligats sedan. Miller möter konkurrens kommissionär Joaquin Almunia vid middagstid CET för att diskutera hold-up.

EU: s tillsynsmyndigheter måste ge klartecken att bredbands Delivery UK (BDUK) system eftersom det innebär stora mängder offentlig finansiering. Med de flesta om inte alla av de £ 530 benägna att gå till telekom åligger BT, reglerna för statligt stöd innebär att kommissionen måste kontrollera detta inte snedvrider marknaden.

“Vi hade ursprungligen förväntade clearance runt mars / april, så hela processen har tagit mycket längre tid än väntat”, en talesman för Millers Institutionen för kultur, medier och idrott (DCMS) berättade hemsida på torsdag.

Vi uppskattar att det finns en hel del faktorer att tänka på när de fattar beslut, och stödjer en stark och robust program statligt stöd – men det behöver effektivisera att se till att dessa typer av långa förseningar kan undvikas i framtiden.

Utöver mötet med kommissionären i dag för att diskutera landsbygden bredband frågan är statssekreterare kommer också att ta upp frågan om vad som kan göras för att påskynda processen, så att framtida projekt inte påverkas av samma hinder.

BDUK är avsedd att få supersnabbt bredband rullas ut i delar av Förenade kungariket att den privata sektorn ser som alltför olönsamt för investeringar. Detta innebär i huvudsak landsbygden, även om vissa städer faller också in i denna “sista tredjedelen”.

BT och Fujitsu är de enda företag kvar i kör för BDUK kontanter, men, Fujitsu verkar ha blivit svartlistad, av regeringen på grund av tidigare misslyckanden i stora offentliga IT-projekt. Detta lämnar BT som den mest sannolika mottagaren av £ 530, även om Telco kommer att toppa detta med några av sina egna pengar också.

I september, en, föreslog läckt dokument, BT anta en kalkylmodell för sin BDUK aktiviteter som inte är i linje med reglerna för statligt stöd. BT förnekade det blåsa sina kostnader.

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät testet

Samsung och T-Mobile samarbetar på 5G prövningar

Michael Dell på balans EMC affären: “Vi kan tänka på årtionden”