EU skriker foul över Microsoft datasekretess fall … tre år för sent

Om någon är ständigt sent till festen, kan du räkna med Europa för att dra fötterna.

Europeiska kommissionen, verkställande organ för 28 europeiska medlemsländer, har enligt uppgift uttryckt djup oro om ett domstolsbeslut som tvingar Microsoft att lämna över data som lagrar utomlands.

Amerikansk lag kan tillämpas överallt i världen, så länge som ett teknikföretag har kontroll över utländska data, en domstol regler.

Det amerikanska justitiedepartementet vill Redmond, Wash.-baserad programvara och tjänster jätte till, lämna över data som lagras utomlands, i ett Dublin-baserade datacenter. Att data, dock faller under irländska och europeiska dataskydds och sekretesslagar.

Men USA inte ser det på det sättet. Eftersom Microsoft äger utländska datacenter anser justitiedepartementet har carte blanche över dessa uppgifter – som den behöver för en brottsbekämpande utredning.

Ju större oro för Microsoft (och bredare amerikanska teknologiindustrin) är inte, bara medborgerliga friheter, för sina kunder, men också påverka den kommer att ha på amerikanska företag. Om den amerikanska regeringen kan ta data dessa företag lagrar utomlands, ingen utanför de femtio stater kommer, vill göra affärer med Silicon Valley.

Som är rättvist tillräckligt, verkligen.

Nu, enligt eWeek, är EU-tjänstemän ropar den amerikanska regeringen. Även om båda parter, USA och EU, inte är offentligt uttala sig om fallet på grund av de rättsliga begränsningar på fall en EU-tjänsteman sade publikationen

Säkerhet, FBI gripanden påstådda medlemmar av Crackas med inställningen för att hacka amerikanska Gov’t tjänstemän, säkerhet, WordPress uppmanar användare att uppdatera nu för att åtgärda kritiska säkerhetshål, säkerhet, Vita huset utser först Federal Chief Information Security Officer, säkerhet, Pentagon kritiseras för cyber -emergency svar av regeringen vakthund

Kommissionen har tagit upp frågan med den amerikanska regeringen vid ett flertal tillfällen. Kommissionen är fortfarande av den uppfattningen att där regeringarna måste begära personuppgifter som innehas av privata företag och som ligger inom EU, bör begäran inte vara direkt riktar sig till företag, men ska gå via överenskomna formella kanaler för samarbete mellan offentliga myndigheter, såsom det ömsesidiga avtal rättshjälp.

Som är ett trevligt sätt att säga, “använda de befintliga internationella kanaler.” Att torg upp med källor talar till webbplatsen under de senaste månaderna som en del av en bredare berättelse (som kan vänta på en annan dag).

Dessa kanaler, som kallas ömsesidig rättslig hjälp (MLAT), tillåta en regering att gå till en annan och dela information över gränserna.

Men problemet är att MLAT kan vara långsam – och i vissa fall kan framställningar direkt vägrade.

USA Magistrate domare James Francis kallade MLAT processen “betungande och osäker”, medan andra rättvisa i fallet US District Judge Loretta Preska, sade tillgång till data “är en fråga om kontroll, inte en fråga om placeringen av denna information .

Som betungande och osäker som MLAT processen är, är det helt otillgänglig där ingen fördrag är på plats “-;. US domaren James Francis

Justitiedepartementet kan ta vad den vill, när man vill – så länge som data är löst associerat med ett amerikanskt företag. Kommissionen berättade eWeek som svar på domen som för att “undvika dessa potentiella lagkonflikter” sådana avtal bör hedras.

Den amerikanska regeringen har förbi MLAT för år – Edward Snowden avslöjanden visade detta. Men långt före juni 2013, då de första läckor började sippra ut, var kommissionen fullt medveten om riskerna för dess lagar, jurisdiktion och medborgarnas uppgifter – att inte tala om riskerna med extraterritoriella effekterna av amerikansk lagstiftning.

Det är ansträngande att behöva gå igenom det här igen, och igen, och igen. Men här går.

Tillbaka i 2011, sade Microsofts dåvarande brittiska vd det “kunde inte lämna garantier” att EU-baserade moln uppgifter inte skulle lämna Europa under några omständigheter.

Europaparlamentets ledamöter (ledamöter) av var inte nöjda. De hade misstänkt det ett tag, men inte förrän då hade någon amerikansk teknik jätte sa det.

Och kommissionen? Det gjorde ingenting. Det stonewalled aktivt parlamentsledamöter genom att stänga dem av diskussioner och inte svara på viktiga frågor som ställs i förhållande till omfattningen av den amerikanska lagstiftningen i Europa.

För månader och år, var Europeiska kommissionen, dock arbetar de bakre kanalerna för att förhindra snooping, genom att trycka på justitiedepartementet att använda befintliga MLAT processen. Samtidigt justitiedepartementet hade alltid sin samling av kort till sitt förfogande, sett i det aktuella fallet som indragen Microsoft i raden ännu djupare.

Så småningom erkände europeiska rätts kommissionär Viviane Reding att även amerikansk lag inte bör upphäva EU-lagstiftningen, kan det finnas ytterligare klargöranden i frågan.

Inte längre är EU som står för den amerikanska lobbying och politik driver. EU: s justitiekommissionär Viviane Reding är tillbaka i skyttegravarna. Handskarna är avstängda, och hon kämpar tillbaka.

Det kommer i slutändan komma från Internationella domstolen i den där regeringar vidta andra nationalstater till domstol Haag, Nederländerna,.

Efter Snowden läckor uppdagades slutligen bröt kommissionen sin tystnad och varnade för riskerna för USA och EU relation bland fordringar europeiska data som sugits upp, genom den hemliga och sekretessbelagda PRISM program.

Vid det här laget hade Europa redan delas ut de senaste förslagen till dess dataskydd och sekretesslagar, men Snowden läckor visade att nästan två decennier av befintliga lagar var i huvudsak ineffektiva mot den amerikanska övervakningsstat.

En europeisk källa sade för några veckor sedan att medan Reding var “inte naiv” att tro att vänner inte spionera på varandra, omfånget som USA utförde massiva övervakning på sina landsmän var långt bortom hennes, eller någons förväntningar .

Reding var rasande, men förblev statsliknande genom prismat skandalen – även när hon träffade USA: s justitieminister Eric Holder i Dublin bara några dagar efter berättelsen bröt.

Jo det är verkligen en fras en amerikansk domare kan spika på kistan av sin karriär.

“Så i slutet av dagen, fortsätter vi att spela poker, men de har ännu inte visat sina kort”, den officiella sagt.

Ta reda på hur detta påverkar dig

Efter två års transatlantiska förhandlingar, och den diplomatiska dubbel korsning, berättade hon parlamentsledamöter, som kommissionen är ansvarig för att, åter starkare rättsliga bestämmelser, som togs ut. Kommissionen besköts efter utkastet uppgifter lag var urvattnat efter en omfattande amerikanska lobbying ansträngning.

EU-tjänstemän inte bara medvetna om problemet, men de undvek systematiskt frågan och slutare ut parlamentariker som kommissionen är ytterst ansvarig. Och kommissionens ansträngningar att arbeta back-kanaler med sina amerikanska motsvarigheter i arbetet med att behandlas rättvist och lika var mestadels misslyckade, med undantag av slutligen scoring rättslig prövning på ett avtal endast nivå för européer.

Mer än tre år efter det blev först medveten om de stora bristerna i EU: s dataskydds och integritetslagstiftning, har kommissionen underlåtit att göra några betydande framsteg för att lösa skillnaderna.

Europa kan du sparka och skrika allt du vill nu, men din långa tystnad gjorde dig lika delaktig som USA.

FBI gripanden påstådda medlemmar av Crackas med inställningen för att hacka amerikanska Gov’t tjänstemän

WordPress uppmanar användare att uppdatera nu för att åtgärda kritiska säkerhetshål

Vita huset utser först Federal Chief Information Security Officer

Pentagon kritiserats för cyber nödsituationer av regeringen vakthund