Electronic Frontier Foundation: De flesta tech jättar gör bättre på att skydda data

Två av de 40 rekommendationer – som Vita huset fortfarande kan ignorera – antyder att privata företag ska få rapportera dataåtkomst siffror.

Electronic Frontier Foundation tog en pulskontroll som tech företag gör det bästa jobbet att skydda sina användare från offentliga uppgifter krav och resultaten är brutalt annorlunda än de var bara 12 månader sedan.

Några stora aktörer i tech hade redan publicerat databegäran öppenhet rapporterar före NSA avslöjanden nästan ett år sedan.

Men upptäckten av den då hemliga PRISM program, avslöjade via läckor artighet av förra regeringen entreprenör Edward Snowden, fungerade som en väckarklocka för vanliga konsumenter och de företag som de anförtror med sina personuppgifter lika.

Som ett resultat, visar det sig många tech jättar har tagit betydande steg i shoring metoder dataskydds och informera sina kunder om hur data hanteras – för att inte tala om hur ofta statliga och brottsbekämpande organ runt om i världen checka in för förfrågningar.

I sin fjärde årliga rapport, finslipade EFF in på de åtgärder (eller brist på sådan, i vissa fall) av 26 företag att vara exakt, ranking var och en på en sex-stjärniga skala utvärdera “publicerade användarvillkor, integritetspolicy, öppenhet rapportera och riktlinjer för förfrågningar brottsbekämpning, om något. ”

År 2013 tilldelades EFF sex stjärnor för att endast ett företag: Sonic.net, en San Francisco-baserade Internetleverantören värnpliktens att erbjuda billig, robust Internet-anslutning.

I år är överst på pallen trångt som Apple, Credo Mobile, Dropbox, Facebook, Google, Microsoft, Twitter och Yahoo (tillsammans med Sonic) alla fick sex av sex stjärnor.

Säkerhet, FBI gripanden påstådda medlemmar av Crackas med inställningen för att hacka amerikanska Gov’t tjänstemän, säkerhet, WordPress uppmanar användare att uppdatera nu för att åtgärda kritiska säkerhetshål, säkerhet, Vita huset utser först Federal Chief Information Security Officer, säkerhet, Pentagon kritiseras för cyber -emergency svar av regeringen vakthund

Linkedin, SpiderOak, Tumblr, Wickr och WordPress alla bogserade med fem av sex stjärnor. Enligt EFF, missade de ut på extra stjärna “eftersom de inte behövde ta allmän domstol strider för sina användare.”

På andra sidan av skalan, det finns andra teknikföretag som fortfarande har en lång väg att gå för att vinna förtroende och respekt för sina användare. Bara en blick på diagrammet, AT & T, Comcast och Amazon stå ut med bara ett fåtal stjärnor vardera.

Det mest slående exemplet är snapchat, som endast erhålls en stjärna endast för “riktlinjer publicering brottsbekämpande.”

EFF Personal Attorney Nate Cardozo kommenterade vidare i torsdagens rapport, ropar den populära fotodelningstjänsten tillsammans med AT & T och Comcast för “underlåta att kräva en fullmakt för regeringens tillgång till innehållet i kommunikationen.”

“Det innebär att regeringen kan få utomordentligt känslig information om dina aktiviteter och kommunikation utan att övertyga en domare att det finns sannolika skäl för att hämta det,” Cardozo fortsatte.

EFF: s lista över tech industrin ranking finns på nätet nu.

Bild (beskuren) via Electronic Frontier Foundation

FBI gripanden påstådda medlemmar av Crackas med inställningen för att hacka amerikanska Gov’t tjänstemän

WordPress uppmanar användare att uppdatera nu för att åtgärda kritiska säkerhetshål

Vita huset utser först Federal Chief Information Security Officer

Pentagon kritiserats för cyber nödsituationer av regeringen vakthund