ELSA Gladiac 920 Review

Den Gladiac 920 från ELSA är de första grafikkortet vi sett som är baserat på NVIDIAs nya GeForce3 processor. Detta gamer kort påståenden ännu högre prestanda än den tidigare generationen av GeForce2 Ultra baserade produkter – som var ganska snabbt själva. För att bidra till detta är 2X / 4X AGP Gladiac 920 utrustad med 64MB Double Data Rate (DDR) SDRAM. Men det är bättre prestanda bara halva sanningen med GeForce3: lika viktigt är bildkvalitetsförbättringar, artighet av chip stöd för nya skuggning och anti-aliasing metoder.

Den GeForce3 Processorn körs på 200MHz, långsammare än föregående GeForce2 Ultra chip, och använder samma 460MHz minnesklocka. På framsidan av det, det måste finnas någon stor ny teknik på detta chip för att slå sina föregångare för hastighet.

Den GeForce3 är avsedd för DirectX 8, och stöder hårdvaruacceleration av sådana effekter som volymetriska dimma, partikel effekter, reflekterande bump mapping och animerade vattenytor. Tyvärr spel utformade för tidigare versioner av DirectX inte kommer att få se mycket förbättring i antingen hastighet eller bildkvalitet.

nVidia är mycket angelägna om kapaciteten hos sina nya programmerbara vertex och pixel shaders, vilka är viktiga delar av GeForce3 nya nFiniteFX motor. Dessa funktioner, som stöds i DirectX 8, är utformade för att göra det möjligt för finare detaljnivåer i scener, till exempel ändra uttryck för karaktärernas ansikten. Den största fördelen är att speldesigners kan definiera olika regler för bearbetning av hörn och pixlar, och reglerna om behandling kan ändras när som helst. Detta innebär att ljuseffekter på ett objekt kan skilja sig från dem som tillämpas på ett annat objekt, till exempel, vilket leder till mycket större scen realism.

Quincunx kantutjämning är ett konstigt namngivna nya funktionen på GeForce3, vilket ger en effektiv full scen anti-aliasing (FSAA). NVIDIA hävdar att denna metod ger bilder av samma kvalitet till konkurrerande FSAA system, men med betydligt högre prestanda. Bildkvaliteten jämförs med fyra gånger översampling används på andra kort, medan resultatet jämförs med två gångers översampling. Vad Quincunx algoritmen verkar göra är att mer intelligent användning av 2X sampling att få högre bildkvalitet utan att göra det extra arbetet med 4X sampling. Det sänker också minneskraven för anti-aliasing, vilket ger mer utrymme för texturer i kortets minne.

För att dra nytta av GeForce3 fantasi nya funktioner, spel måste specialskriven för DirectX 8 – och vid skrivande stund, var bara en handfull som finns. Det faktum att dessa funktioner är i den nya DirectX innebär att de flesta framtida spel kommer att utnyttja GeForce3 helt.

Den Gladiac 920 kommer också att hantera DVD-uppspelning, eftersom det innehåller hårdvaru MPEG acceleration – det ELSAmovie 2000 programvara DVD-spelare ingår i kortet också. TV-ut-port gör att du kan titta på DVD-filmer på TV: n, vilket ger kan du använda S-Video-gränssnittet tillhandahålls. Avsaknaden av en DVI-gränssnitt för platta skärmar kan sätta några köpare av, men det bör inte avskräcka detta kort målmarknad av hardcore gamers.

Våra prestandatester visar att GeForce3 Baserade Gladiac 920 är faktiskt snabbare än en 64MB GeForce2 Ultra kort körs i samma test PC (en 1.4GHz Pentium 4 med 128 MB RAM som kör Windows ME) med samma upplösning, färgdjup och uppdateringsfrekvens (1024 x 768 bildpunkter, 32 bitar per pixel, 75 Hz). Slå på anti-aliasing bromsar GeForce3 ner betydligt, även om Quincunx metoden verkar ge en god kompromiss mellan prestanda och bildkvalitet.

Vid £ 384,68 (. Ex moms) (. £ 452 inkl moms), den Gladiac 920 är en dyr komponent för datorn – trots allt, kan du köpa en hel Playstation 2 för det priset. Emellertid kan early adopters och dem som vill köra krävande titlar som den nyligen lanserade svartvita nöja sig med att stå för kostnaden.

GeForce3-baserade kort som Gladiac 920 kommer till sin rätt när DirectX 8 stöd är utbredd och spelutvecklare lära sig att utnyttja chipets programmerbara funktioner. När det gäller större 3D-grafik marknaden beträffar bör GeForce3 visa sig vara en värdig konkurrent till ATI Radeon, som har varit den bildkvalitet ledare fram till nu.

Microsoft pigg, först ta: Skapa engagerande innehåll på din smartphone

Xplore Xslate D10, först ta: En tuff Android tablett för krävande miljöer

Kobo Aura ONE, först ta: Storbilds-e-läsare med 8 GB lagringsutrymme

Getac S410, först ta: En tuff, utomhus vänliga 14-tums bärbar dator